Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Webová aplikace pro tvorbu dietního plánu
Matějíček, Vojtěch ; Zendulka, Jaroslav (oponent) ; Bartík, Vladimír (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření webové aplikace, která uživateli generuje denní jídelníčky na základě měření tělesných úbytků. Tyto pokroky uživatel do aplikace vkládá v pravidelných intervalech. Jídla v těchto jídelníčcích odpovídají dietnímu nebo stravovacímu plánu, který si uživatel volí z nabídky tří implementovaných dietních plánů. Součástí bakalářské práce proto bylo nejen nastudování principů tvorby webových aplikací, ale taktéž seznámení se s teorií implementovaných dietních plánů. Aplikace poskytuje možnost zpětného prohlížení generovaných receptů a tvorby nákupních seznamů. Recepty, jídelníčky i nákupní seznamy je možno vytisknout. Uživatel se do aplikace registruje a přihlašuje pomocí e-mailové adresy a hesla.
MY CODE/WORLD
Franková, Anna ; Zálešák, Jan (oponent) ; Macháček, Mikuláš (vedoucí práce)
My Code/World je osobní umělecký výzkum prostředí, ve kterém se pohybuji ve své profesi programátora - nikoli ovšem fyzického prostředí, ale virtuálního prostředí interface počítače. Tento výzkum probíhá přibližně od října minulého roku a jeho výsledkem je cyklus volně navazujících prací (skic, experimentů), které prezentuji jako instalaci v prostorech ateliéru AGD2 FaVU.
Využití programu ANSYS Workbench v silnoproudé elektrotechnice
Partl, Tomáš ; Aubrecht, Vladimír (oponent) ; Kuchyňková, Hana (vedoucí práce)
Diplomová práce popisuje ve své první části tvorbu elektronických databází výkresů v programu Raster Design 2009, jako výhodnou formu uchování pouze papírové dokumentace. Ve druhé části diplomové práce jsou provedeny výpočty oteplení primárního a sekundárního vinutí přístrojového transformátoru proudu vlivem průchodů nadproudů těmito vinutími a vliv na ostatní části transformátoru, jako je např. chyba transformátoru nebo zvyšující se magnetická indukce jádra a další. Poslední, třetí, část práce je zaměřena na využití programu ANSYS Workbench v silnoproudé elektrotechnice. V práci je ukázán konkrétní příklad výpočtu oteplení přístrojového transformátoru proudu (teplotní analýza) a porovnání výsledků s teoretickými (vypočtenými) hodnotami.
Mobilní aplikace pro nové studenty na FIT VUT
Muráň, Michal ; Zachariáš, Michal (oponent) ; Kajan, Rudolf (vedoucí práce)
Práce se zabývá tvorbou mobilní aplikace pro operační systém Windows Phone 7, která slouží pro ulehčení studia novým studentům na fakultě FIT VUT. Teoretická část se zabývá získáním zpětné vazby od studentů pro návrh jednotlivých prvků aplikace. Na základě získaných údajů byl vytvořen návrh obsahu a rozhraní. V praktické části se pojednává o implementaci funkčnosti aplikace.
Nutričně vyvážené jídelníčky ve školním stravování jsou zdravotním přínosem pro děti
BLOUDKOVÁ, Denisa
Cílem práce bylo vyhodnotit stravování ve školách z pohledu přínosu pro zdraví dětí ve dvou školních jídelnách v kraji Vysočina se zacílením na nutriční vyváženost. Pro práci byly stanoveny čtyři výzkumné otázky: Výzkumná otázka č. 1: Je složení jídelníčků z vybraných škol v souladu se spotřebním košem a zároveň v souladu s nutričními doporučeními? Výzkumná otázka č. 2: Jaká je informovanost pracovníků ve školních jídelnách o zdravém stravování? Výzkumná otázka č. 3: Je nějaký rozdíl ve stravování mezi dvěma zkoumanými školami? Výzkumná otázka č. 4: Jsou strávníci ve školních jídelnách spokojeni nejen s kvalitou, ale i pěknou úpravou jídel? Práce byla rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá problematikou norem školního stravování, spotřebního koše a nutričním doporučením pro dětský věk. V praktické části bakalářské práce byla použita kvantitativní metoda výzkumného šetření. Sběr dat proběhl pomocí dotazníkového šetření mezi strávníky obou škol. Další podklady byly získány prostřednictvím rozhovorů s personálem školních jídelen a prostudováním veškeré dokumentace ve stravovacích zařízeních. Jídelníčky ze školních jídelen byly zkoumány v obou školách ve stejném časovém rozpětí s využitím programu Nutriservis. Celodenní jídelníčky jednotlivých dětí byly vyhodnoceny pomocí programu Nutriservis. Získaná data byla následně zpracována a vyhodnocena. Zkoumaným souborem byly dvě základní školy z kraje Vysočina a to, základní škola Želiv a základní škola Lánecká ve Světlé nad Sázavou. Jídelníčky ze školních jídelen byly vyhodnoceny, zda jsou v souladu s nutričním doporučením a spotřebním košem. Z výzkumu vyplynulo, že obě základní školy a jejich jídelníčky jsou výborně postavené. Jsou pestré a nutričně vyvážené. Obě školní jídelny také téměř stoprocentně naplňují spotřební koš. Pracovníci školních jídelen jsou velice dobře informováni ohledně zdravého stravování. Téměř všichni strávníci jsou s podávaným jídlem ve školní jídelně spokojeni.
Vliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných kyselin na lidský organizmus
DRDA, Josef
Tématem bakalářské práce je "Vliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných kyselin na lidský organizmus." Omega 3 patří mezi mastné kyseliny (MK), což jsou takové karboxylové kyseliny, které mají 4-26 uhlíků s různým prostorovým uspořádáním. Mezi rostlinné zdroje omega 3 MK patří oleje, zejména konopný, lněný či sójový, hledat je ale můžeme i v avokádu. Vyskytují se zde jako kyselinu alfa-linolenovou (ALA). V živočišných zdrojích se vyskytují jako kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), které najdeme v mořských i sladkovodních rybách a korýších. Výjimku tvoří mořské řasy, které obsahují velké množství EPA a DHA. V posledních letech se významně zkoumá jejich pozitivní vliv na zdraví člověk, nejčastěji na kardiovaskulární a neurologický systém. Cílem práce je zjistit, jaký je příjem omega 3 MK u lidí v běžné stravě, zda je příjem omega 3 MK z běžné stravy dostatečný a jaký efekt může mít suplementace omega 3 MK na zdraví. Sběr dat byl uskutečněn pomocí kvantitativní výzkumné metody. Respondenti jsou uživateli doplňku BalanceOil. Nejprve jsme se snažili zjistit denní příjem omega 6 MK : omega 3 MK ze stravy.Dále pak vliv suplementace. Celkem jsme získali 23 rozborů krevních testů a 41 odpovědí na dotazník, z nichž 18 zahrnovalo průměrný denní jídelníček. Analýzou získaných dat jsme zjistili, že průměrně lidé z běžného jídelníčku přijmou 251 mg EPA a DHA. Toto množství odpovídá minimálnímu doporučenému příjmu EPA a DHA dle Světové zdravotnické organizace. Avšak výsledný poměr omega 6 MK ku omega 3 MK je nevyhovující, konkrétně 29:1. Pomocí analýzy krevních testů bylo zjištěno, že před suplementací BalanceOil omega 3 MK byl poměr omega 6 ku omega 3 MK 22 : 1, po suplementaci 4,44 : 1. Toto snížení má významný vliv na zdravotní stav uživatelů, nejčastěji při kardiovaskulárních onemocněních.
A comparative analysis of linguistic devices used in English-written menus
DYTRICH, Jiří
Tato bakalářská práce analyzuje a interpretuje užití jazyka v současných anglicky psaných menu. Analýza se zabývá obecnými způsoby využití jazyka v menu restaurací různých cenových kategorií. Analýza rovněž zkoumá, jak se tyto způsoby užití jazyka uplatňují v praxi. Pro účely práce byl vytvořen soubor analytických deskriptorů, které reprezentují rozličné úhly pohledu, jimiž lze na lexikum a jazykový styl jednotlivých menu nahlížet. Následná analýza vzorku 90 restauračních menu staví na využití korpusového nástroje KWords k poskytnutí komplexního vhledu do podstaty menu. Práce dále pojednává o tom, co zjištění nalezená v průběhu analýzy menu znamenají pro zákazníky a jak je lze využít v případě začínajících podniků. Při provádění výzkumu čerpám z výzkumu zmíněného v Jurafsky (2014), který doplňuji o nově vypozorované trendy. Výsledná data kvantifikuji a interpretuji.
Sledování obsahu vitamínu D ve stravě vysokoškolských studentů
KALETOVÁ, Nikol
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň saturace vitamínem D u vybrané skupiny vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pro výzkum byla použita metoda zapisovaného jídelníčku. Výzkumný soubor zahrnoval šest mužů a šest žen ve věku 19-26 let. Výzkum probíhal od 10. února do 14. června 2020. Respondenti zaznamenávali celotýdenní stravu každý druhý týden v měsících únor, duben a červen. Byly tak podchyceny eventuální sezónní výkyvy ve stravě. Respondenti evidovali množství a druh konzumovaných poživatin a pokrmů. U sledované skupiny respondentů se hodnoty vitamínu D pohybovaly v průměru kolem 4,86 ?g na osobu a den. Zjištěné hodnoty neodpovídají doporučenému dennímu příjmu vitamínu D, který má být dle DACH (2018) pro muže i ženy této věkové kategorie 20 g na osobu a den. U skupiny žen byl průměrný příjem vitamínu D 3,88 g/ den a u mužů byl příjem vyšší, a to 5,85 g/den. Zjištěné hodnoty se shodují s výsledky jiných autorů. Alimentární příjem vitamínu D se většinou pohybuje v rozmezí 2-4 g/den, což výsledky diplomové práce potvrzují. Nejnižší průměrný denní příjem byl zjištěn u ženy 2,81 g/den a maximální hodnota u muže, a to v průměru 11,26 g/ den. Tato hodnota se pohybuje na úrovni 50 % doporučeného denního příjmu. Hlavním statistickým zjištěním bylo prokázání rozdílu v příjmu vitamínu D mezi pohlavím. Muži přijímali více vitamínu D než ženy. Dále také byla prokázána pozitivní závislost mezi příjmem bílkovin a vitamínu D. V neposlední řadě byl statisticky významně prokázán vliv pohlaví na příjem bílkovin. Muži přijímali více bílkovin než ženy. Otázka, která nás zajímala ohledně vlivu ročního období na příjem vitamínu D ze stravy, nebyla nijak významně statisticky prokázána. Ve druhé části byl zjišťován i příjem energie a hlavních živin, který dle konečného vyhodnocení byl velice nevyrovnaný.
Problém obezity ve vybrané vícegenerační rodině
Dolejší, Simona ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Dohnal, Karel (oponent)
- 9 - ABSTRAKT: Bakalářská práce se zabývá problematikou obezity ve vícegenerační rodině. Klade si za cíle charakterizovat a analyzovat průběh vzniku tohoto onemocnění, zmapovat další zdravotní komplikace, které obezitu doprovázejí, nastínit možnosti, jak hmotnost snížit a pokusit se rozebrat příčiny výskytu ve vybrané rodině. V teoretické části je užita metoda odborné analýzy literatury. Výzkumná část zahrnuje kazuistiky pěti členů vybrané rodiny, které obsahují základní osobní údaje, osobní a rodinnou anamnézu, energetické propočty, změny hmotnosti s grafy a vzorové jídelníčky s vyhodnocením. Získané údaje byly zpracovány a vyhodnoceny pomocí energetické kalkulačky. Výsledky ukázaly nedostatky ve stravování a nízkou pohybovou aktivitu u všech členů vybrané rodiny. Závěrem tak mohu konstatovat, že příčinu obezity, lze v tomto případě hledat v nápodobě životního stylu. KLÍČOVÁ SLOVA: obezita, tělesná hmotnost, zdravotní komplikace, jídelníček, dieta

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.